Sepet

250 TL ve Üzeri Alışverişlerde Ücretsiz Kargo!

İklim Krizini Durdurmak İçin Bireysel Olarak Ne Yapabiliriz?

07 Sepİklim Krizini Durdurmak İçin Bireysel Olarak Ne Yapabiliriz?
0 Yorumlar68 Görüntüleme

İklim Krizini Durdurmak İçin Bireysel Olarak Ne Yapabiliriz?

05Octİklim Krizini Durdurmak İçin Bireysel Olarak Ne Yapabiliriz?
 

İklim kriz süreci içerisine nasıl bir kaç içerisinde girmediyse, krizi durdurmak ve önlemek için bir mucize olmasını beklemek ve hemen bu krizi sona erdirmek mümkün olmayacaktır. Büyük kurumlar, ülkeler karbon azaltımına yönelik hedeflerini belirlemiş olsalar da, bireysel olarak yapacaklarımızla da fark yaratabiliriz. Geleceğimiz için bireysel sorumluluğumuzu alarak, iklim krizini önlemede önemli bir etki yaratabiliriz. 

Vegan bir yaşam tarzı benimsemek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, elektrikli arabaya geçmek ve daha bilinçli bir tüketici olmak, iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmanın yollarından sadece bir kaçıdır. Bugün sizlere vereceğimiz önerilerle siz de iklim krizini durdurmak için kendinizi değiştirmeye başlayabilirsiniz. 

Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre et tüketmek, canlı hayvan yetiştirmek ve sofralara kadar bu ürünü getirmek, küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık % 14,5'ine katkıda bulunuyor. Bitki bazlı bir diyet seçmek, özellikle yerel marka ve ürünleri seçerek, karbon ayak izinizi beslenme ile ilgili yüzde 70'e kadar azaltabilirsiniz.

Ulaşımda, Toplu Taşıma Kullanın

Bireysel olarak araçlarımızla trafikte bulunmak konforlu olsa da, benzin ve benzeri yakıtlarla çalışan araçların ulaşımla ilgili sera gazı emisyonlarının yüzde 95'ine katkıda bulunduğu unutulmamalıdır. Karbon ayak izinizi azaltmanın başka bir kolay yolu, metro, otobüs, tramvay, vapur, feribot vb. toplu taşıma araçlarını kullanmaktır. Eğer gideceğiniz güzergah toplu taşıma araçlarını kullanmanıza uygun değilse araç paylaşımı yaparak, trafiğe çıkan araç sayısının azalmasını sağlayabilirsiniz.

Elektrikli Araçlar

Günümüzde şehir içi ulaşımda, elektrikli motor, scooter vb. seçenekler oldukça uygun koşullarda bizlere sunulmaktadır. Elektrikli/ hibrit araçlar, düşük emisyonları ile önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. İzmir’de vapur ve feribotta bisiklet kullananlara ücretsiz ulaşım imkanı sunması gibi belediyelerin farklı teşviklerini takip edebilirsiniz.

Bilinçli Tüketim

Karbon ayak izini düşürmenin başka bir yolu da yerel üreticilerin ürünlerini satın almaktır. Bu ürünler uzun mesafelere gönderilmediğinden daha düşük karbon ayak izi bırakmaktadır. Sürdürülebilirliğe kendini adamış yerel küçük şirketleri desteklemek onların üretimlerini sürdürmeleri için çok önemlidir. Benzer şekilde doğa dostu ürünler üreten, üretim aşamalarında adil ve etik davranan güvenilir markalardan alışveriş etmenizde önem taşıyor. Plastiksiz kargo seçeneği sunan markaları da ayrıca tercih edebilirsiniz. 

İklim Aktivizmi

Karbon ayak izinizi azaltırken, alışkanlıklarınızı değiştireceksiniz ve bu değişim sürecini farkındalıklarınızı paylaşmak, çevrenizdeki insanların da daha bilinçli olmasını ve iklim krizini fark etmesini sağlayacaktır.

Bireysel sorumluluklarımız dışında, toplumun bilinçlenmesi için bu konuda çalışmalar sürdüren derneklere ve vakıflarda gönüllü olarak çalışabilir, bu kurumlara destek olabilirsiniz. 

Bir iklimi kriz noktasına getirmek yüzyıllar aldı, en kötü iklim senaryolarının gerçekleşmesini önlemek için ise çok az zamanımız kaldı… Bu kısa zaman içerisinde ülkelerin ve kurumların, sera gazı emisyonlarını azaltma hedeflerini gerçekleştirme çabaları dışında, her bireyin göstereceği değişim ve özveri sürece katkı koyacaktır.

Yorum Yap